Bazalka
SK: Bazalka pravá, LA: Ocimum basilicum, EN: Basil
Jednoročná bylinka, ktorá patrí medzi nejobľúbenejšie korenie stredomorskej kuchyne, najmä talianskej. Vôňa je veľmi výrazná, jemne sladkastá. Čerstvé, alebo aj sušené listy bazalky sa tradične pridávajú k paradajkám, syrom, śalátovým listom, rybám, taktiež do cestovín a rôznych omáčok. Dá sa z nej pripraviť aj čaj, ktorý má blahodárne účinky na trávenie, bazalka pomáha pri nervozite, úzkosti či zlej koncentrácii. Odporúča sa taktiež pri nachladnutí a pri kašli.
Popis bazalky
Bazalka je jednoročná stálezelená bylinka s typickou aromatickou vôňou. Priemerne dorastá do výšky 20 až 40 cm – podľa druhu aj 60 cm. Listy sú zelenej až fialovej farvy. Môžu byť aj kučeravé. Bazalka má biele kvety. Boli vyšlachtené aj druhy s ružovými a červenými kvetmi. Kvitne v júni až auguste.
Bazalka obsahuje v listoch až 3% éterického oleja. Éterický olej je tvorený estragolom, linalolom a kafrom, tanínom, cinoelom a ďalšími látkami. Olej je možné získať tiež zo semienok bazalky lisovaných za studena.
Použitie bazalky
Bazalka sa uplatní v liečiteľstve a gastronómi, ale aj ako okrasná rastlina.
V liečitelstve se používá vňať, ktorá sa zbiera v júni až auguste zrezaním približne 10 – 15 cm nad zemou. Zostane nám tak časť listu a môžeme bazalku zožať až 3x ročne. Doporučujeme bazalku sušiť v tieni za teploty maximálne 40 °C.
Bazalka zvyšuje žalúdočnú činnosť(pôsobí proti žalúdkovým kŕčom a zvyšuje vylučovanie tráviacich štiav), znižuje nafukovanie, podporuje chuť do jedla, uľachčuje odkašlávanie, pôsobí protizápalovo a mierne antibioticky. Bazalka podporuje laktáciu a a lieči afty v ústach. Často je vhodná i pri liečbe vylučovacieho systému a pri prieduškovej astme.
V gastronómii sa bazalka používa k ochuteniu jedál, ako napr. paradajkové šaláty, syry, ryby, cestoviny a rôznychh omáčiek.
Čaj z bazalky
Pripravíme jednoducho zaparením 1 lyžičky sušenej bazalky v hrnčeku vriacej vody a necháme 10 minut odstáť.
Pestovanie bazalky
Bazalka je nenáročná bylinka na pestovanie. Darí sa jej na teplém, slnečnom a záveternom mieste. Semená vysievame na začiatku marca do pareniska, alebo za okno do kvetináča. Na záhradu presadzujeme v máji. Rastline vyhovuje pôda kyprá a bohatá na živiny. Môžeme ju pestovať i v kvetináči za oknom, kde se bazalke taktiež darí. Máme tak vždy čerstvú bazalku k dispozícii.
Tip: Kochlík s bazalkou umiestnený na okennom parapete odpudzuje v lete muchy.
Úspešne dopestovaná Bazalka červená v Ľubietovej